Bloemendal

 • Beeld
 • Plan

Een bestaande villa werd afgebroken en maakte plaats voor een collectief woonproject, midden in het groen. Het project bestaat uit 18 luxueuze appartementen, vormgegeven in een halve ronde, zodanig dat er nog voldoende parkomgeving voorhanden was. Het terrein kent sterke hellingen, die gebruikt werden om het gebouw zo natuurlijk mogelijk in zijn omgeving te integreren. Natuurlijke glooiingen vormen een contrast met de rechte en geknikte zijgevels of kroonlijsten.

De bewoners van deze appartementen zouden hier levenslang kunnen wonen. De indelingen van de appartementen zijn zo ontworpen dat elk verdiep met een lift bereikt kan worden. Sommige appartementen hebben zelfs een lift die rechtstreeks toekomt in de woning. Door het gemeenschappelijke park wordt het onderhoud ook gemeenschappelijk uitbesteed.

De appartementen werden slim en uitgestrekt geschakeld, zodanig dat de horizontale lijnen van het gebouw wat meer benadrukt werden. Een knik in de betonnen kroonlijst of zijgevel zorgt ervoor dat de volumes niet te langwerpig oogden. De kromming in het midden van dit gebouw waardoor het geheel een halve ronde vormt, voelt aan als een natuurlijk gevolg om dit gebouw te laten uitkijken over de glooiingen van het terrein met centraal een zwemvijver.

De natuur van de omgeving wordt verder naar binnen getrokken door het integreren van patio’s in de duplex appartementen. De inrit van de garage zit verscholen in een helling waardoor enkel het gebouw, met lichte en natuurlijke gevelmaterialen, zichtbaar is. De bovenste bouwlaag werd in twee gesplitst zodat licht en lucht in de boog van het gebouw doorgetrokken werden. Daarnaast is er op dit verdiep met een afwisselende, verdiepte gevelstenenrij gewerkt waardoor schaduwvoegen dit geheel wat verlichten. De vier inkomdeuren hebben dan weer een bruin, houten kader, uitgestrekt over twee lagen om deze inkomhallen zo duidelijk en open mogelijk te accentueren. Deze parkwoning staat in een duidelijke verbinding met zijn omgeving.

 • Status
  Opgeleverd
 • Bouwheer
  Inviva
 • Team
  Peter Leonard
  Ingrid Popleu
  Ellen Van Lierde
 • Partners
  Stabico ingenieurs
 • Aannemer
  Juri
 • Visualisatie
  Make Me
  Fotografie Bram Tack