Het project betreft een nieuwbouw van een jeugdaccommodatie te Grimbergen met KSA Grimbergen als hoofdgebruiker. Het nieuwe gebouw vormt een abstracte interpretatie van het vroegere wagenhuis op het terrein. Met de reconstructie van deze vleugel wordt de historische binnenkoer van de Charleroyhoeve hersteld. De centrale mesthoop krijgt een groen karakter waarbij de bestaande muurtjes in metselwerk worden hersteld en de bestaande kasseiverharding wordt geoptimaliseerd.
De nieuwbouw weerspiegelt de karakteristieken van het oude wagenhuis, waarvan nog enkele muren bewaard zijn gebleven en dat in de volksmond bekendstaat als ‘de ruïne’.
Zowel qua vorm als materialiteit is deze historische referentie door vertaald tot een hedendaags jeugdlokaal. Het nieuwe volume wordt opgebouwd met een buitenwand van lichtrode gestampte beton, aangevuld met accenten van gepolijst beton voor de gevelplint en -ornamenten. Het dak zal opgebouwd worden uit CLT en wordt bekleed met vlakke aardse pannen. Deze materialen creëren een harmonie met de bestaande bebouwing, zowel qua schaal, vorm en uitstraling. Historische elementen zoals detaillering, lijnenspel en kleurnuances worden op een abstracte manier teruggebracht in het ontwerp van deze nieuwbouw, waardoor het volume zich naadloos integreert in de directe omgeving. Het gebouw streeft ernaar om met zijn abstracte vormgeving en zachte kleurtinten te versmelten met de historische architectuur op het terrein.
In de nieuwbouw worden aan de achterzijde van het gebouw verschillende vleermuiskasten geïntegreerd. Deze kasten worden in de bouwschil verwerkt, aangezien de thermische buffercapaciteit van de schil een van de belangrijkste selectiecriteria voor vleermuizen is. Er worden twee groepen van elk drie aan elkaar gekoppelde kasten geplaatst, waardoor ze geschikt zijn voor zowel solitaire dieren als kraamgroepen. Daarnaast is er op het platte dak een groendak voorzien, dat fungeert als habitat voor insecten, vogels en andere dieren. Dit groendak draagt bij aan de luchtzuivering en het vasthouden van regenwater. Met deze maatregelen wordt gestreefd naar het creëren van een biodiverse omgeving, waarbij een zo natuurinclusief mogelijke aanpak van de bouw centraal staat.