Fat

  • Beeld
  • Plan

Om de bestaande margarine afdeling van de fabriek uit te breiden, moesten we rekening houden met het feit dat het vlak naast de ringweg op de site ligt, waardoor uitbreiding op de ringweg niet mogelijk was. Daarom werd er gekozen om de uitbreiding als een brug over de ringweg te bouwen. Deze constructie maakte het mogelijk om de gewenste extra ruimte te creëren, terwijl vrachtwagens nog steeds ongehinderd onder de brug door kunnen rijden. Het bouwen van een brug boven de ringweg biedt ook andere voordelen, zoals het efficiënter inrichten van het productieproces en het optimaliseren van de beschikbare ruimte. 

Voor de opmeting van de bestaande toestand, hebben we gebruik gemaakt van een 3D scan. Het werken met de 3D-scan heeft ons enorm geholpen bij het ontwerpen en realiseren van dit project. Door de nauwkeurige visualisatie konden we de bestaande structuur, de opgehangen productieleidingen en -toestellen exact visualiseren. Dit was noodzakelijk om de uitbreiding te kunnen afstemmen op het bestaande. 

Om de machines in het bruggedeelte te kunnen plaatsen, werd er een aanzienlijke opening in het dak van het gebouw gemaakt. Deze opening werd voorzien van een verwijderbare cover, zodat de machines gemakkelijk naar binnen konden worden gebracht via deze opening. Bovendien werden er renovaties uitgevoerd aan de binnenkant van het bestaande gebouw om een verbinding te creëren met de brug.

Bij het ontwerpen van de noodtrap aan de buitenzijde van het gebouw, is veel zorg besteed aan het nauwgezet verbinden van de bestaande fabrieksdaken met het nieuwe dak. Dit is gedaan met als doel het onderhoud aan de daken eenvoudig te houden en ook een evacuatieweg te creëren voor de gebruikers van het bruggebouw zelf.

Binnen in het bruggebouw is een kantoorgedeelte aanwezig waar de operatoren werken. Het kantoorgedeelte is strategisch geplaatst met een zicht op de productieomgeving. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers vanuit het kantoor direct zicht hebben op de productieactiviteiten. Hierdoor is er ook betere communicatie en samenwerking tussen de operatoren en het kantoorteam.

In het bestaande gedeelte van de werkruimte zijn er ook openingen in de vloerplaat gemaakt. Het openen van een bestaande vloerplaat bood de mogelijkheid om silo's op te hangen, waardoor we de ruimte efficiënt konden benutten en een optimale opslag voor grondstoffen werd gecreëerd. Door de 3D-scan konden we de juiste locatie bepalen voor het plaatsen van de silo's, rekening houdend met de bestaande leidingen en machines.

Om de voedselveiligheid te waarborgen, was het belangrijk om niet alleen de infrastructuur en het productieproces van de margarine te verbeteren, maar ook ervoor te zorgen dat de afwerking FoodSave was.

Status
Opgeleverd
Bouwheer
Puratos
Team
Peter Leonard
Yannic Therssen
Ingrid Popleu
Benedikt Verstraete
Partners
Tousseyn & Partners
Aannemer
Cordeel
Visualisatie
Fotografie Bram Tack