Gemeentehuis Asse

 • Beeld
 • Plan

In samenwerking met de gemeente Asse hebben we het administratieve gelijkvloers opnieuw vormgegeven met als doel meer transparantie, extra natuurlijk licht en moderne faciliteiten te integreren.

Er werden verschillende zones gecreëerd, waaronder een lokettenruimte aan de voorzijde, een open kantoorruimte aan de achterzijde van het gebouw met vergaderfaciliteiten, en een aangename patio. Het tussenliggende gebied, dat zich bevindt tussen de loketten en de open kantoorruimte, werd zorgvuldig ontworpen als een functionele en aantrekkelijke overgangsruimte.

Een ontvangstwand met informatiepanelen leidt de bezoeker naar de nieuwe ontvangstbalie. Het ontwerp zorgt ervoor dat de stroom voor personeel en bezoekers vanaf dit punt gescheiden is, waardoor toegangscontrole effectiever kan worden beheerd. Het personeel heeft een aparte ingang rechts van de ontvangstbalie, zodat ze ongestoord kunnen werken in het kantoor. Voor de bezoekers is er duidelijke begeleiding via digitale schermen naar de loketten, wat zorgt voor een vlotte en georganiseerde doorstroming in het gebouw.

Langsheen de voorgevel hebben we een ruim zitgedeelte ontworpen waar bezoekers kunnen wachten. Het zitgedeelte is voorzien van comfortabele zitplaatsen en een speelelement voor kinderen, zodat gezinnen zich welkom en op hun gemak voelen tijdens het wachten. De loketten zijn afgescheiden met tussenwanden voor privacy, maar het geheel blijft toch transparant en overzichtelijk.

De patio in het kantoorgedeelte werd ontworpen als een groene oase in het hart van het gebouw. Het biedt een aangename buitenruimte en brengt vooral veel daglicht en rust binnen in het voorheen donkere gebouw. De groene invulling bestaat uit een gevarieerde selectie van planten en struiken die een natuurlijke en uitnodigende sfeer creëren. De patio is toegankelijk en vormt een verlengstuk van de open kantoorruimte, waardoor het binnen en buiten op een harmonieuze manier samenkomen. Bovendien biedt de patio toegang tot het dak. Achteraan bevindt zich de open kantoorruimte met een gezellige koffiehoek en werd ook het archief en de technische ruimte ondergebracht. 

Tussenin is een bufferzone gecreëerd met vergaderfaciliteiten, ruimtes voor persoonlijke afspraken en het kantoor van het diensthoofd. Het buffergebied is zo ontworpen dat het een gevoel van openheid behoudt, terwijl het tegelijkertijd functioneert als een duidelijke scheiding tussen de open kantoorruimte en de loketten. Hierdoor kan privacy en overzichtelijkheid gewaarborgd blijven.

Een groot aantal oude meubels werden hergebruikt en aangevuld met eigentijdse stukken. De combinatie van de oude en nieuwe meubels resulteert in een fris en eigentijds geheel met een moderne uitstraling.

 • Status
  Opgeleverd
 • Bouwheer
  Gemeente Asse
 • Team
  Ian Leonard
  Ingrid Popleu
 • Partners
  Tousseyn & Partners
 • Visualisatie
  Fotografie Bram Tack