Kleuterschool De Leertrommel

  • Beeld
  • Plan

School De Leertrommel ligt als uitloper van het klooster op het voormalige Heiveld te Opwijk. De schoolsite bestaat uit een lagere- en kleuterschool. De kleuterschool ligt in het binnengebied omsloten door tuinen en een trage weg “’het straetje”. 

De bestaande kleuterschool heeft een U-vormig grondplan en bestaat uit één bouwlaag. Houten vakwerkspanten dragen van gevel tot gevel. De school rust op een grid van funderingssleuven met kruipzone afgedekt met welfsels en zandbed. Een zeer goedkope constructie uit de jaren 70 die dankzij haar grote overspanningen alsnog geschikt is voor een nieuwe planindeling en leerconcept dat we gekoppeld hebben aan een ingrijpende ecologische renovatie.

De tweestrooms kleuterschool biedt plaats aan 175 kinderen verdeeld over zeven klassen een refter met keuken, zorg- en directielokaal.

De oude school is omgetoverd van een afgeleefd aftands gebouw tot een ecologisch educatief en eigenzinnige leeromgeving. Het ontwerp vertrekt vanuit de idee om de natuur en groene omgeving maximaal binnen te brengen en doorzichten vanop de groene speelplaats tot aan de overdekte buitenklassen te creëren. De natuur brengen we letterlijk het gebouw binnen in de vorm van ecologische en duurzame bouwmaterialen. 

De kleuterklassen liggen onderling geschakeld om klasoverschrijdend te kunnen werken. Enerzijds zijn de klassen verbonden via druppelvormige flexruimtes die een veilige cocon vormen voor een time-out of een voorleesmoment en zijn uitgerust met een noodtoilet. Anderzijds grenst er ook een overdekte buitenruimte aan de klassen.

Het gebouw is opgebouwd uit ecologische materialen en volledig polyurethaan-vrij. Het gebouw volgt maximaal de grid-maat van 122 cm. De kasten en meubilair vormen dezelfde logica. Het is een voorbeeldproject op niveau van natuurgebaseerd bouwen door het gebruik van hennepisolatie. Dit materiaal heeft een uitstekende isolerende waarde op vlak van temperatuur en geluid, unieke vochtregulerende eigenschappen én een goede brandveiligheid. 

De buitengevels worden nageïsoleerd met hennepblokken en akoestisch pleisterwerk, de daken met steenwol en de kruipruimte onder de vloer wordt opgevuld met isolerende kleikorrels. Het dak is verstevigd en bijkomstig geïsoleerd met 18cm rotswolisolatie. De bestaande baksteengevels zijn geharmoniseerd met een waterafstotende kallei.

  • Status
    Opgeleverd
  • Bouwheer
    VZW Schoolcomité Sint-Vincentius
  • Team
    Ian Leonard
    Isa Van Cutsem
    Cedric Du Bois
  • Partners
    Stabico ingenieurs
    STIR ingenieurs
  • Aannemer
    Roels
  • Visualisatie
    Fotografie Bram Tack