KLJ Vlezenbeek

 • Beeld
 • Plan

KLJ Vlezenbeek staat als Katholieke Landelijke Jeugdbeweging reeds zeer lange tijd gekend in Vlezenbeek als een vereniging waar jeugd en plezier centraal staan. De locatie waar de huidige lokalen zich bevinden, is ideaal voor een jeugdvereniging: een groot grasplein, ver gelegen van de straatkant, waar kinderen zich op zondagnamiddag volledig kunnen uitleven. 

Het streefdoel was een gebouw ontwerpen dat zich integreert in zijn omgeving en voldoet aan alle functionele noden voor de jeugdbeweging: enerzijds een fascinerende en inspirerende plek waar kinderen elke zondag zorgeloos kunnen spelen, anderzijds een fijne plek waar leiding en vrijwilligers kunnen samenkomen. Dit hele pakket hebben we trachten samen te brengen in een functioneel, robuust, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk volume.

De nieuwe lokalen sluiten aan op het bestaande pastoriegebouw. Het ontwerpdoel was om een hedendaagse jeugdinfrastructuur hand in hand te laten gaan met het neogotische karakter van de pastorie. Een mix van een weloverwogen inplanting en een slimme keuze van materialen, zorgt ervoor dat het project maximaal past binnen zijn context. 

Er wordt gekozen voor een gebouw met een compacte footprint. De groene zone blijft hierdoor maximaal behouden. Dit is een grote troef voor de jeugdbeweging: er blijft voldoende speelruimte over om met verschillende groepen tegelijkertijd buitenactiviteiten te organiseren. De gelijkvloerse verdieping wordt licht afgeschuind om de zichtassen – naar het achterliggende open landschap en poortgebouw – te vrijwaren. Deze zichtassen worden nog eens versterkt doordat de hoekpunten van het gebouw transparant zijn. Door enerzijds het uitkragen van de eerste verdieping en anderzijds het afschuinen van de voorgevel op het gelijkvloers, oogt het verkregen volume licht en past het zich mooi in in de omgeving.

De volledige structuur van het jeugdlokaal is opgetrokken in betonnen geïsoleerde schilwanden. De keuze voor prefab beton heeft vele voordelen. Het is een erg duurzaam materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft. Hierdoor kan het gebouw tegen een stootje, waardoor kinderen er zich volledig kunnen uitleven. Dit is zeker erg belangrijk voor jeugdlokalen, waar spelen de basis vormt. Het tweede voordeel is de geluidsisolatie. De jeugdlokalen liggen centraal in Vlezenbeek en grenzen aan de pastorie. De prefab wanden zijn voldoende zwaar om het geluid te bufferen. Hetzelfde geldt voor de warmte, die de muren overdag opslaan en ‘s avonds weer afgeven. Hierdoor wordt het gebouw een heerlijke plek op een zomeravond. 

Daarnaast speelt ook het esthetische mee: bij de keuze van het materiaal wordt er getracht om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de bestaande kleuren van het aanpalende pastoriegebouw. Daarom werd er gekozen voor gekleurde prefab panelen die passen bij de terracotta kleurige baksteen van de pastorie. Deze zijn na fabricatie, levering en plaatsing meteen glad afgewerkt. 

 • Status
  Uitvoering
 • Bouwheer
  Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
 • Team
  Ian Leonard
  Isa Van Cutsem
 • Partners
  Stabico ingenieurs
  STIR ingenieurs
 • Aannemer
  De Brandt
 • Visualisatie
  Fotografie Bram Tack