Museum De Morette

  • Beeld
  • Plan

Het historische, beschermde kasteelpark ‘domein De Morette’ in Asse wordt herbestemd tot een publiek museum, met een bijzondere focus op de kat. Duurzame en respectvolle ingrepen zorgen ervoor dat de rijke erfgoed- en natuurwaarden, waaronder de historische gebouwen, de boomgaard, de natuur en het omringende bos, worden beschermd en versterkt.

Het neoclassicistische kasteel ‘La Morette’, dat in 1830 werd opgetrokken, maakte ooit deel uit van een oudere vierkantshoeve. Hoewel de kelders van de voormalige fruitschuur bewaard zijn gebleven, werd de schuur zelf halverwege de 20e eeuw afgebroken, waardoor het originele ruimteconcept van de vierkantshoeve verdween.

Om het museum te realiseren, worden de nog aanwezige vleugels van het kasteel gerestaureerd en verbouwd. Een reconstructie van het ontbrekende L-vormig volume van de twee verdwenen schuren zal de oorspronkelijke typologie van de vierkantshoeve met besloten binnenkoer terug herstellen en de connectie tussen de oorspronkelijke gebouwencluster en de aanpalende tuin, de boomgaard en bos herstellen.

Het ontwerp van de nieuwe volumes is gebaseerd op een grondige historische en bouwkundige studie, waarbij de verdwenen volumes als abstracte gebouwen gereconstrueerd worden. Het terugplaatsen van de verdwenen vleugels geeft het binnenplein zijn oorspronkelijke, gesloten karakter terug. De herbouwde vleugels krijgen een hedendaagse uitstraling die harmonieert met de bestaande bebouwing en het parklandschap.

Er wordt gekozen voor een hedendaagse vormentaal als herinterpretatie van het bestaande, met een uitwerking in traditionele materialen. Het zadeldak volgt de helling van de bestaande daken. Verdwenen schouwen worden terug op het dak geplaatst. De buitengevels krijgen een gevel in gekaleid metselwerk en de daken worden bedekt met dakpannen. Het kleurenpallet is afgestemd op de tinten van de bestaande gebouwen.
Binnenin is het materiaalgebruik sober en abstract, met een structuur in zichtbare prefab betonpanelen en ruwe betonwelfsels. De nieuwe dakstructuur wordt voorzien in gelamelleerd CLT-hout. Lichte invullingen en wanden worden uitgevoerd in hout en natuurlijke materialen.
Om de verschillende gebouwen te verbinden en een doorlopende museumroute te creëren, zijn transparante, moderne verbindingen toegevoegd die uit slanke, stalen constructies bestaan.

De museale functie van het gebouw staat geheel in het teken van ‘de kat’. In de historische gebouwen worden tentoonstellingen ingericht die zowel de geschiedenis van de kat als verschillende rassen en unieke, fysieke eigenschappen belichten. De tentoonstelling wordt enerzijds uitgelegd aan de hand van digitale projecties en interactieve video’s en anderzijds door middel van artefacten, prenten en andere objecten.
De nieuwgebouwde vleugels bieden ruimte aan levende katten van diverse rassen. De bezoekers kunnen deze katten op afstand bezichtigen vanuit een passerelle op de eerste verdieping of zich toegang verschaffen tot de omheinde kattentuin op het gelijkvloers. De kattentuin is een grote groenzone waar katten vrij kunnen rondlopen in de natuur. Een overdekte schuur geeft ruimte voor een buitenkeuken en voederplaats, alsook een zone voor kattenbakken en opslag. Daarnaast bevat het nieuwe gebouw ook enkele ondersteunende faciliteiten, zoals sanitaire voorzieningen, een keuken, een cafetaria en seminarieruimtes.

Het park verkeerde de afgelopen jaren in een verwaarloosde toestand, waardoor zowel de historische gebouwen als de uitgestrekte boomgaard dringend onderhoud nodig hadden om hun behoud te waarborgen.
Met deze herbestemming krijgt het domein niet alleen een nieuwe, publieke functie, maar worden de historische gebouwen en het landschap gerestaureerd en hersteld. Het ontwerp en de architectuur respecteren de bestaande erfgoedwaarden, waarbij moderne elementen op een subtiele manier worden geïntegreerd met de oorspronkelijke bebouwing en de natuurlijke omgeving.

  • Status
    Uitvoering
  • Bouwheer
    Panelite
  • Team
    Peter Leonard
    Ian Leonard
    Isa Van Cutsem
  • Partners
    Studiebureau Calcul
    STIR ingenieurs
  • Aannemer
    Keulen
  • Visualisatie
    Nuvillu Illustrations
    Fotografie Bram Tack