Puradome

  • Beeld
  • Plan

Op de site van Puratos werd een onderzoeks-en seminarie gebouw opgericht te midden van een beboste zone. Het gebouw doet voornamelijk dienst als bezoekerscentrum, waarin de onderzoeken op granen, gluten en andere ingrediënten tentoongesteld worden.

De bezoekers worden via een langzame helling in het gebouw geleid en kunnen de verschillende ruimtes doorlopen in wijzerszin, te beginnen bij de dome zelf. In de centrale, open ruimte worden de verschillende zones verbonden en kunnen grotere evenementen zoals recepties plaatsvinden.

De dome waarin presentaties gegeven worden, stond volledig centraal in dit ontwerp. Daarrond werden 3 rechthoekige ruimtes ingericht die telkens een andere functie kennen. Een laboratorium, een beleef- en een onderzoekstentoonstellingsruimte. De tussenruimtes werden als open seminarieruimtes ingericht, uitkijkend op de bomen en de natuur rondom het gebouw.

Technieken werden zichtbaar aan de plafonds opgehangen, zodanig dat dit het industriële karakter ten goede komt. De combinatie van de ronde, betonnen wand en de zichtbare staalstructuur versterkt dit karakter nog meer. De verticale raamkaders van de seminarieruimtes refereren dan weer naar de stammen van de bomen rondom om de natuurlijke context te laten contrasteren met het industriële karakter van dit gebouw.

  • Status
    Opgeleverd
  • Bouwheer
    Puratos
  • Team
    Peter Leonard
    Ellen Van Lierde
    Isa Van Cutsem
  • Partners
    Stabico ingenieurs
  • Aannemer
    Cordeel
  • Visualisatie
    Fotografie Bram Tack