Scouts Casa

  • Beeld
  • Plan

Scouts CASA ligt aan de zee, de duinen en ‘t dorp. Het is een groep van jongens en meisjes, Scouts en Gidsen die samen avontuurlijk het leven ontdekken. Hiervoor hebben ze nood aan een uitvalsbasis op maat. De scouts wil een schakel zijn in zijn bredere omgeving. Ze maken deel uit van het sociale weefsel in de buurt. De jeugdbeweging ligt op een jongerensite samen met de jeugdherberg “De Peerdevisscher”. 

In de nabije omgeving zijn grote duinen aanwezig. De omgeving heeft hierdoor veel mogelijkheden om jeugdactiviteiten te organiseren. De jeugdsite vormt een groene uitloper van deze duinenvlakte, die tussen de wijk doorloopt als een groene ader tot aan de jeugdlokalen. Deze natuurlijke en groene omgeving is een grote troef in de buurt. 

Het gebouw wil de kinderen stimuleren om te spelen, te ontdekken en zich te ontplooien. De gaanderij en de buitencirculatie vormen de aanzet om aan het spelen te gaan: van slalommen langs de gaanderij tot verstoppertje achter de kolommen. 

De vorm van het gebouw structureert meteen zijn omgeving. Een centrale plaats voor het gebouw wordt gecreëerd. Deze kring biedt plaats voor een scoutsopening of zelfs een vuurplaats. Het volume straalt een huiselijke en veilige sfeer uit. Het jeugdlokaal omarmt de kinderen en geeft ze een veilige plek om avonturen te ontdekken. 

Het jeugdlokaal is opgedeeld in drie grote delen. Op het gelijkvloers bevindt zich een grote polyvalente zaal die geschakeld kan worden met een keuken en bar. Verdeeld over het gelijkvloers en de eerste verdieping ligt een privater volume. Dit gedeelte kan vlot afgesloten worden van de omliggende ruimtes. Aan het andere uiteinde van het volume ligt een polyvalent volume dat onafhankelijk verhuurd kan worden.

De gaanderij tegen het gebouw heeft vele troeven. Enerzijds fungeert deze overdekte buitencirculatie als een podium op de eerste verdieping, anderzijds werkt de luifel ook als zonnewering. Oververhitting en verblinding in de lokalen wordt zo voorkomen. De gaanderij zal in de zomer een waar zonneterras zijn. 

De materiaalberging is bereikbaar van buitenaf, hierdoor kan na de scoutsactiviteit al het speelgerief vlot terug opgeborgen worden. De vlaggenmast aan het gebouw laat de scoutsvlag wapperen in de gezonde zeelucht. 

De volledige structuur van het jeugdlokaal is opgetrokken in betonnen schilwanden. De gevelafwerking wisselt tussen prefabpanelen met plankenbekisting op het gelijkvloers en een houten gevelbekleding. Daarnaast speelt ook het esthetische mee: we trachten bij de keuze van het materiaal een zo natuurlijk mogelijke aanblik te geven. De combinatie van houten beplanking die overloopt in een stootvaste betonplint nestelt het gebouw verder in zijn groene omgeving. 

De basismaterialen van de ruwbouw worden zo gekozen dat ze de kwaliteiten hebben van een afgewerkt gebouw. Voor de vloer is gekozen voor een polybeton dat aansluit bij de wanden. Dit heeft als grote voordeel dat er geen plinten geplaatst moeten worden. De vloeren op de eerste verdieping zijn uitgevoerd in voorgespannen welfsels, met een opstort van polybeton. De binnenwanden worden voorzien in zichtbaar beton metselwerk. Ook dit heeft als voordeel dat er achteraf niet meer gepleisterd hoeft te worden. 

We kiezen voor een warmtepomp lucht-water en overgedimensioneerde radiatoren gekoppeld aan een ruimtethermostaat. Een slimme sturing met tijdschakelaar, afwezigheidsdetectie en een alles-uit-knop zorgen ervoor dat er niet onnodig elektriciteit verbruikt wordt

Het gebouw is zodanig ontworpen dat elke ruimte afzonderlijk toegankelijk is. De verschillende buitendeuren maken het mogelijk om ofwel één of meerdere lokalen afzonderlijk te kunnen verhuren. Jeugdlokalen kennen algemeen een lage bezettingsgraad waardoor gedeeld gebruik een perfecte aanvulling kan zijn. Ook in de zomermaanden wenst men de jeugdlokalen te verhuren of te delen met de jeugdherberg. Het gebouw zal een bovenlokaal en breed gebruik toelaten.

  • Status
    Aanbesteding
  • Bouwheer
    Gemeente Koksijde
  • Team
    Ian Leonard
    Cato Van den Brande
  • Partners
    i.s.m. Silo architectuur
    Stabico ingenieurs
    STIR ingenieurs
  • Visualisatie
    Fotografie Bram Tack