Scouts Kramaai Mollem

 • Beeld
 • Plan

Scouts Kramaai heeft sinds jaar en dag zijn lokalen in de deelgemeente Mollem nabij de school, midden in het dorp. De houten lokalen waren verouderd en diende vervangen te worden door een nieuw, robuust en compact gebouw. 

De scouts is één grote groep, met kinderen van 6 tot 18 jaar die samen komen om te spelen, te ontdekken en zich te ontplooien. De lokalen liggen geschakeld rond een binnenplaats met een uitnodigende binnengevel en een grote ronde opening. Het gebouw is ontworpen als een speeltuig voor de kinderen. De binnenplaats heeft eveneens de functie van buitencirculatie, beide verdiepen zijn verbonden met een dynamische cirkeltrap.

Op het gelijkvloers bevindt zich het sanitair, de lokalen van de kapoenen en welpen die naast elkaar liggen, en deze grenzen aan een keuken met een bar. Verder is er ook nog een technische berging aanwezig, samen met een derde lokaal dat gebruikt wordt door de bevers. Buiten het beschermd volume bevindt zich de koele drankberging en de materiaalberging die rechtstreeks toegankelijk zijn via de buitenzijde van het gebouw. De taklokalen zijn van elkaar gescheiden door middel van een akoestische schuifwand. In combinatie met de keuken en het sanitair is dit een perfecte plaats voor bijvoorbeeld een eetfeest. 

Op de verdieping bevinden zich de overige taklokalen voor de jonggivers, de givers, de leiding en de jin, die eveneens omgevormd kunnen worden tot één grote ruimte door het open schuiven van de akoestische wanden. In de lokalen van de leiding en de jin is een mobiele bar voorzien die samen of apart gebruikt kan worden. Ook hier is er buiten het beschermd volume een materiaalberging voorzien. 

De buitenmuur tegen de blinde gevel van de buur wordt voorzien van goede akoestische isolatie. Het zijn de minst frequent gebruikte lokalen van de jongste takken die hier gesitueerd zijn. De meer frequent gebruikte lokalen, zoals dat van de leiding, de jin en de givers bevinden zich aan de andere zijde van het gebouw. 

Aan de straatkant lijkt het gebouw op het eerste zicht gesloten door de houten gevelbekleding. Achter het houten latwerk bevindt zich echter een spel van ramen met doorzichten naar het binnengebied. De glasvlakken communiceren de aanwezigheid van de scouts, wanneer ze 's avonds oplichten leeft het gebouw op naar zijn directe omgeving toe. De scoutsleden zelf hebben vanuit de lokalen een gefilterd zicht naar de straatomgeving. 

De zijgevel naar de school toe gaat over van het natuurlijke spel van houten latten naar een robuuste betonnen gevel. Door de U – vorm met drie zichtbaar gesloten buitengevels en beglaasde binnengevels op de binnenplaats, staat het gebouw in directe relatie met de achterliggende groenzone. De vorm van het gebouw zorgt ervoor dat het geluid naar achter gericht wordt. 

Het gebouw is toegankelijk langs de achterzijde. De centrale binnenplaats kan op het gelijkvloers volledig afgesloten worden via grote, stevige draaiende poorten die het gebouw optimaal beschermen tegen vandalisme en inbraak wanneer het gebouw niet in gebruik is. Boven de poort is een passerelle die zowel naar de binnenruimte als naar de achterliggende speelruimte toe gebruikt kan worden als podium voor speeches en toneel. 

De binnenplaats is op het gelijkvloers deels overdekt. De ronde vide kan eveneens overdekt worden door een tentstructuur. Er wordt een vuurplaats voorzien in de achterliggende groenzone, op voldoende afstand van de gebouwen en om veiligheidsredenen in de nabijheid van de beek. 

 • Status
  Opgeleverd
 • Bouwheer
  Gemeente Asse
 • Team
  Ian Leonard
  Karen Knudde
 • Partners
  Studiebureau Calcul
 • Aannemer
  Elpers
 • Pers
  Architectura
 • Visualisatie
  Fotografie Bram Tack