SK Vlezenbeek

  • Beeld
  • Plan

Om de lokale voetbalploeg een duurzame toekomst op hun huidige locatie te bieden, is een ruimtelijk uitvoeringsplan ontwikkeld. Waar de oude terreinen sterk onder helling lagen volgens het bestaande landschap werden de velden negentig graden gedraaid en volledig vlak aangelegd. Het laagstgelegen veld werd naar achteren verschoven waardoor er een reststrook over bleef voor de nieuwe accommodatie.

Deze uithoek is een atypische plek voor een kantine met kleedkamers, gelegen op de kop van het A-veld en ver verwijderd van het synthetische terrein dat intensief gebruikt zal worden. Het gebouw wil zien en gezien worden, met als doel bezoekers te verwelkomen en te verbinden met de omgeving en de sportinfrastructuur.

Mede door het beperkte budget en het glooiende landschap wordt het programma gestapeld. De robuuste betonnen sokkel ligt deels ingegraven en herbergt de kleedkamers met douches. Bovenop de sokkel ligt een kleiner, houten volume met veel glas.

Bij het betreden van de site loopt men via een zacht oplopende helling rechtstreeks de kantine binnen. Door de verdraaiing van het volume ontstaan er zichten naar beide voetbalvelden. Het toevoegen van een uitkragende luifel zorgt ervoor dat zowel binnen als buiten het hele jaar door aangenaam vertoeven is.

Een mix van kleine en grote kleedkamers liggen twee aan twee geschakeld met tussenin de douches. Via de spelerstunnel bereikt men een overdekte zone die een plek van ontmoeting is tussen spelers en scheidsrechters onderling. Via een helling bereikt men de voetbalvelden, via een buitentrap is er een directe link met het terras en kantine.

De kantine is een open en lichtrijke plek die visueel doorloopt tot buiten. Een ruim terras met overdekte luifel kijkt uit op de velden. Van achter de brede toog heeft men uitstekend zicht op de directe omgeving. Hieraan gekoppeld liggen ondersteunende functies zoals een drankenberging en de keuken.

De gevel van de sokkel is opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen. De sokkel vormt meteen ook de balustrade van het bovenliggende terras. Twee zones worden ingevuld met een open balustrade om het zicht op de velden en aankomende spelers te optimaliseren.

Het volume van de kantine is afgewerkt met een houten gevelbekleding in thermowood met verspringende afmeting en houten schrijnwerk met grote glaspartijen. Een houten gelamelleerde structuur oogt rank en kraagt deels uit.

De natuurlijke materialen van de gevel zetten zich voort in het interieur, waardoor een harmonieuze verbinding ontstaat tussen buiten en binnen. Het warme materiaalgebruik bij de toog en het sanitaire blok geeft de ruimte een huiselijke uitstraling en maakt het een aangename plek om sportief samen te komen. Tussen de houten kolommen zijn toogjes opgebouwd om aangenaam de wedstrijd buiten te kunnen volgen.

  • Status
    Opgeleverd
  • Bouwheer
    Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
  • Team
    Ian Leonard
  • Partners
    Stabico ingenieurs
    Ingenieur Jan Van Leeuw
  • Aannemer
    Elpers
  • Visualisatie
    Fotografie Bram Tack