Synergize

 • Beeld
 • Plan

Puratos vroeg om een nieuw kantoorgebouw voor enkele administratieve afdelingen en het hoger kader. Het bestaande gebouw werd afgebroken op dit perceel en maakte plaats voor een kantoorgebouw met de mogelijkheid om ooit nog twee extra uitbreidingen te kunnen voorzien mocht dit nodig zijn. 

Niet enkel via de gelijkvloerse parking kan het gebouw betreden worden, maar ook via de passerelle die een verbinding vormt tussen het linkse gebouw en dit nieuwe kantoorgebouw. De burelen werden via een open landschap ingericht met hier en daar genoeg afgebakende zones om te telefoneren of te vergaderen. Daarnaast werd er met een BREEAM-certificering gewerkt, waardoor er enorm veel rekening wordt gehouden met uitzicht en faciliteiten voor zijn gebruikers.

Het gebouw staat ingeplant recht voor de brug vanuit centrum Groot-Bijgaarden en links op dit perceel, zo dicht mogelijk tegen de huidige site van het bedrijf. Het gebouw kent 3 lagen waarvan de onderste een open parking is, met daarop een geknikt volume die een vierde, hogere bouwlaag voorstelt met burelen voor het hoger kader. Dit volume werd licht naar links geknikt en kraagt verder uit, zodanig dat er een relatie ontstaat met de rest van de huidige site. De verticale lamellen dienen niet enkel als zonwering, maar articuleren deze link ook met de site in de gevel. Hoe dichter bij de linker perceelsgrens, hoe verder de lamellen uit elkaar staan zodanig dat er een open uitzicht gecreëerd wordt vanuit de vergaderzaal over de site van Puratos. 

De groene omgeving rondom werd verder naar binnengetrokken. Zo wordt de vergaderzaal op het bovenste verdiep gescheiden van de kantoren door een binnentuin. Niet enkel door het bovenste, geknikte volume verder naar voren te laten uitkragen wordt deze functie ietwat anders gearticuleerd, maar ook door de kleuren die hier contrasteren in de gevel. De verticale lamellen hebben dan weer verschillende dieptes waardoor er een schaduwspel ontstaat in de gevel. Een rechtlijnig kantoorgebouw wordt zo toch wat speelser geïntegreerd in zijn omgeving. 

 • Status
  Uitvoering
 • Bouwheer
  Puratos
 • Team
  Peter Leonard
  Ellen Van Lierde
  Ingrid Popleu
  Yannic Therssen
 • Partners
  Studiebureau Calcul
  Bureau d'études GN
 • Aannemer
  Cordeel
 • Visualisatie
  Claar